مسافرت، به علت استراحت کم، خستگی راه، تغییر شرایط آب و هوایی و تهیه آب و مواد غذایی از منابع گوناگون در شهرها و روستاهای مختلف مسیر سفر، کاهش مقاومت بدن را به همراه دارد و از طرفی مسافر بیش از سایر مواقع در معرض بیماریها قرار میگیرد و عوامل خطرآفرین بیش از همیشه او را احاطه میکنند. لذا رعایت ضوابط و نکات ایمنی و بهداشتی ضرورت بیشتری مییابد و با حساسیت مضاعف باید مورد توجه قرار گیرد. |
مسائل مهم سفر
عمده مسائلی را که در سفر بایستی بدان توجه نمود میتوان به شرح زیر خلاصه کرد:
- آب آشامیدنی خود را از منابع مطمئن تهیه نمایید با توجه به کیفیت پایین آبهای زیرزمینی در مناطق کویری، شبکه عمومی آب آشامیدنی طبس، با ایستگاههای متعدد برداشت آب در سطح شهر، طراحی و اجرا شده که آب آشامیدنی با کیفیت شیمیایی مطلوب را در اختیار اهالی و مسافرین میگذارد. پیشنهاد میشود آب آشامیدنی خود را حتما از ایستگاههای برداشت آب تامین کنید. در ییلاقهای اطراف شهر نیز بهترین منبع تهیه آب آشامیدنی، شبکههای لولهکشی روستایی است که تحت کنترل و نظارت خانههای بهداشت بوده و آب بهداشتی مورد نیاز ساکنین محل را تامین مینماید. به کودکان خود بیاموزید که آب برخی از شیرهای آب پارکها و معابر عمومی، ممکن است غیر آشامیدنی باشد.
- مواد غذایی مورد نیاز خود را از فروشگاههای معتبر تهیه و قبل از خرید مواد غذایی بستهبندی شده، از درج شماره پروانه ساخت و سپری نشدن تاریخ انقضای مصرف آن اطمینان حاصل کنید.
- از خرید مواد غذایی مخصوصا ساندویچ، بستنی، فالوده و آبمیوه از فروشندگان دوره گرد بپرهیزید.
- از خرید کنسرو و کمپوت متورم، زنگ زده یا ضربه خورده و پنیر تازه محلی خودداری نمایید. کنسرو را قبل از بازکردن درب آن به مدت 20 دقیقه در آب جوش قرار دهید. توجه داشته باشید آلودگی کنسرو به سم کشنده و مرگ آور بوتولیسم هیچ گونه علامتی (مانند بادکردگی قوطی) ندارد و فقط با حرارت میتوان آن را خنثی نمود.
- از مصرف باقیمانده مواد غذایی پاستوریزه که پس از باز شدن درب ظرف، در خارج از یخچال نگهداری شده خودداری نمایید.
- در سفر از غذاهای ساده و حتیالامکان مواد غذایی مطمئن که خودتان تهیه کردهاید استفاده نمایید.
- آجیل و خشکبار مورد نیاز را حتیالامکان به صورت بستهبندی تهیه کنید. از خرید خشکبار و آجیل که آثار آفتزدگی، رطوبت و کهنگی در آنها دیده میشود، پرهیز کنید.
- حتی الامکان از مصرف سالاد و سبزیجات در رستورانها خودداری کنید.
- سالمسازی سبزیجات، قبل از مصرف، در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای عفونی و انگلی رودهای موثر است. سالمسازی سبزیجات در چهار مرحله پاکسازی، انگلزدایی، گندزدایی و شستشو انجام میشود.
- میوهجاتی را که خریداری میکنید، با آب تمیز و بهداشتی، یکییکی و به دقت بشویید. ریختن میوهها در داخل لگن دستشویی اماکن، میتواند بر آلودگی سطح آن بیافزاید.
- در صورت نیاز به گوشت تازه، حتما آن را از فروشگاههای معتبر و گوشت دارای مهر نظارت دامپزشکی تهیه نمایید.
- مرغ و ماهی را فقط از فروشگاههای مواد پروتئینی تهیه نمایید.
- ظروف و وسایل پخت و پز را در داخل کیسههای نایلون تمیز نگهداری کنید تا در مدت سفر آلوده نشوند. برای شستن ظروف و البسه حتما از آب سالم استفاده نمایید. شستشو در آب جوی و رودخانه خطر آلودگی بیشتر را به دنبال دارد.
- هنگام مسافرت با اتوبوس حتما از لیوان شخصی استفاده نمایید یا از راننده لیوان یکبار مصرف نو بخواهید.
- ظروف یکبار مصرف را که در اماکنی مانند رستوران، آبمیوه فروشی یا اتوبوس در اختیار شما گذاشته میشود پس از استفاده خرد کرده در سطل زباله بیاندازید تا امکان استفاده مجدد از آنها میسر نشود.
- از ریختن زباله در اماکن و معابر عمومی جدا خودداری نمایید. زبالههای خود را در طول سفر، در کیسههای نایلون نگهداری و در اولین سطل زباله شهری بریزید.
- جهت پیشگیری از بیماریهای پوستی، هنگام اقامت در هتل، حتیالامکان از ملافه و وسایل شخصی استفاده نمایید.
- در حمل و نگهداری وسایل آتشزا و گازسوز مانند کپسول پیکنیک دقت نمایید.
- همواره در مسافرت، صابون به همراه داشته باشید و پس از توالت رفتن، دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
- قبل از تشرف به اماکن زیارتی، پاها را شسته و از جوراب نخی تمیز استفاده کنید. سیگار کشیدن در مراکز زیارتی، اماکن عمومی و وسایل نقلیه همگانی، تجاوز به حقوق عمومی جامعه محسوب میشود و از نظر قانونی نیز ممنوع است. از این عمل غیر اخلاقی جدا خودداری کنید.
- از مطالعه در داخل وسیله نقلیه در حال حرکت بپرهیزید. زیرا موجب خستگی چشم و وارد شدن آسیب جدی به آن و همچنین سردرد و بیحالی میشود.
- از تعویض روغن در حاشیه جادهها و ییلاقها جدا خودداری کنید.
- توقف مکرر در مسیر راه برای استراحت و رفع خستگی، توان رانندگی و آمادگی راننده جهت مقابله با خطرات احتمالی را افزایش میدهد.
مباحث مرتبط با عنوان